Pinnebrenner – bålkos og vannkoker. DIY, lag en selv.

Pinnebrenner eller kvistbrenner som det heter på norsk er en enkel måte å gjøre opp varme på, når man er ute på tur. Disse finnes i mange versjoner i fra omtrent gratis til 5-600 kr.  

I USA er de kjent som «Hobo stove». En hobo var en omreisende arbeider. En som reiste rundt der det var jobb å finne, i motsetning til en «tramp» eller «bum» som skydde arbeid eller slet med rus. 

De var ofte blindpassasjerer i fraktevogner på tog. For å få i seg varm mat brukte de ofte tomme hermetikkbokser som de laget luftehull i og fylte med kongler og kvist. Slik fikk de en enkel og grei ovn til å varme mat på.

Som sagt får man kjøpt slike kvistbrennere i alle fasonger og prisklasser. Noen er laget i titan og er sammenleggbare, andre er større og har systemer for bedre utnyttelse av branngassene. Det er også veldig populært å lage slike selv. Søk på «hobostove» på Youtube og det vil dukke opp en rekke versjoner og forslag. En gjenganger er IKEA stove, som i realiteten er en bestikkholder i stål. Denne kan man gjøre mye med slik at den blir en riktig så fin liten tur ovn hvis man ønsker det. Eller man kan bare bruke den som den er.

Vi har endt opp med å bruke den omtrent i original form. Vi har bare skåret til en luke til å fyre opp gjennom eller legge på mer ved. Vi har også borret noen hull like under kanten for å få bedre forbrenning når kjelen står på toppen. Så fremt det ikke regner bruker vi den til all varming av vann. Vi finner den litt vanskelig å regulere varmemessig, slik at maten fremdeles lages på primus. Men når vannet allerede er kokende er pinnebrenneren med å redusere primustiden og sparer masse gass når man skal lage f.eks suppe. Varmer man alt vann på pinnebrenner, varer  en gassboks lett flere uker når man er på tur. Den veier lite og  er helt super som ekstra beskyttelse da en stor gassboks passer perfekt oppi den.  

En pinnebrenner er i realiteten et lite mobilt bål som er lett og flytte rundt når vinden snur slik at man slipper å få røyken i øynene. Ypperlig til å steke pølser på er den og. I det hele tatt fin og enkel bålkos på kvelden, som også gjør sitt til å holde plagsomme insekter på avstand. Varmen blir veldig konsentrert slik at man ikke  trenger mye ved for å få god varme. Blåser det litt legger vi ofte en flat stein i bunnen for å få litt mer vekt i den. Da står den stabilt. Er det dårlig trekk hjelper det å legge småsteiner under for å få mer luft inn i pinnebrenneren.

Et annet bruksområdet som kanskje er like viktig for oss er avfallsforbrenning. Papir inkludert dopapir  brennes på stedet, i stedet for å legge det under steiner. Vi ønsker at naturen ikke inneholder søppel etter at vi har vært gjennom den. Derfor rydder vi og tar med oss dette. Søppel som kan brennes havner i pinnebrenneren ved neste rast eller når leir etableres. Må man på do underveis pakkes dopapir og slikt i tomme brødposer, som senere brennes. 

En IKEA bestikkholder er en enkel, billig  og praktisk ting å ha med på tur. Den er med på omtrent alle våre  turer.

Loading

Tags:
One Comment