Esee 6 «sameknivdødaren» – brukererfaringer

Kniv sammen med klubbe og øks må vel regnes som et av verdens eldste verktøy. Det er et verktøy som har sterke tradisjoner rundt omkring i verden. Så også her i Norge. Den tradisjonelle tollekniven lever enda i beste velgående, om enn i flere nyere innpakninger. Det er også umulig å ikke nevne samekniven. Den produseres fremdeles til et marked som aldri blir mettet. Ja, samekniven har blitt et symbol på villmark og feltliv, og er for mange like naturlig å ha med seg på tur som kart og kompass.

Nå tar jeg sjansen på å dra på meg mye vrede fra tilhengerskaren til samekniven, ved å si at jeg ikke synes den er så god, ja, jeg finner den rett og slett litt oppskrytt. Jeg solgte relativt raskt samekniven jeg hadde gått til anskaffelse av på nittitallet.

Knivindustrien og spesielt den som ligger i det landet der de fremdeles gjør mest nyvinninger – Uniten, oversvømmer knivmarkedet med stadig nye kniver, ofte med veldig bra design og bruksegenskaper. Esee er en av disse. De har levert forskjellige feltkniver til markedet noen år nå. Kniver av prima kvalitet med en garanti som i realiteten gjelder så lenge ikke bare du lever, men som kniven eksisterer. Deres model 6 har vel rukket å bli et måleparameter for andre produsenter av solide feltkniver.  Her hjemme fikk den navnet «sameknivdødaren» – kniven som kunne gjøre alt en samekniv kunne – bare bedre.

Som litt over middels knivinteressert fikk jeg jo lyst å prøve en slik kniv. Jeg kom over et godt tilbud på en Esee 6, og var dermed eier av kniven. Det var uten tvil en solid kniv. Jeg likte spesielt godt hullet bak til å feste snor i. Dette er forøvrig noe omtrent alle kniver av denne typen har. Det fine her er at man har mulighet til å sikre kniven hvis du jobber over vann, eller i høyden i situasjoner der det vil være veldig uheldig at kniven går tapt. En annen ting er at du ved hjelp av en snor forlenger og gir moment til kniven når den skal brukes til hugging av kvist og greiner etc. Dette er noe f.eks. samekniven ikke har, men som eksempelvis Lars Monsen har bygget inn i sine kniver som uten tvil er sterkt inspirert av sameknivene.

Uansett Esee 6 ga som sagt et godt intrykk. Den veier godt under kiloet og har åpenbart bra stål i bladet. På en tur brukte jeg kniven til å hugge meg gjennom 6-7 cm is for å komme til vann. Bladet var utrolig nok like skarpt etter dette som før. Eneste minus er at det ruster fort. Kniver krever som alt annet utstyr -stell for å fungere optimalt. Jeg brukte matfett for å holde rusten fra bladet. Greit med tanke på at den kanskje skulle brukes til klargjøring av mat.

MEN og det er alltid et men. Kniven ble i likhet med samekniven jeg hadde en gang, valgt vekk når vi skulle på tur. Etter disse lette effektive feltsagene kom på markedet, ser jeg ikke det store behovet for svær kniv. Skal det hogges mye ved tar jeg med øks. En mer normal kniv og sag er alltid med i pakningen. Dette veier mindre enn en stor feltkniv. Esee 6 kniven ble solgt. Vi prøver å leve etter regelen: Utstyr som ikke brukes binder kapital og tar opp plass. I tillegg sparer man miljøet for klimagasser ved å selge det man ikke bruker, slik at andre slipper å kjøpe nytt. Vinn vinn 🙂         

Loading

Tags: