På Dokka har dem dass

Når man spiser mat og tar til seg væske vil kroppen etter hvert føle behov for å kvitte seg med avfallsstoffene kroppen produserer. Dyr, i alle fall de ville skiter og pisser der de finner det for godt. Det gjorde også menneskene i tidligere tider. Men etter hvert erfarte de at mye skit og lort lettere førte til sykdom, dårlig helse og for tidlig bortgang. Derfor lagde man slike avtreder der lortingen kunne foregå. På ett eller annet tidspunkt klarte man også å bringe skam inn i dette med å kvitte seg med føden. Blygsel ble resultatet, noe som førte til at vi lagde egne avlukker hvor vi i fortrolighet kunne gjøre greien vår….eller drite som det også heter.

Navn måtte jo dette avlukket ha …. Og det fikk det … i stort monn. Få rom har vel så mange betegnelser som et do. Et google søk gir raskt et tredvetalls versjoner bare på norsk. Noen rett fram og usminket, mens andre er preget av blygsel. «Trykkeriet» gir jo assosiasjoner de fleste kan forstå. «Kontoret» kan vel være mer en ytring om at de som bruker tid sittende på ræva, egentlig bare produserer mye dritt,… eller at det nå skal gjøres nødvendig viktig arbeid.

Likt er det i andre land. Amerikanerne kaller det for «restroom». Selv har jeg aldri sett at amerikanerne hviler seg på do. Det er heller ikke fasiliteter for dette på amerikanske restrooms. De er forbausende like do i andre land. I et multinasjonalt fellesskap i afrika ble selv ordet restroom for provoserende for enkelte. Doene fikk der navnet «Ablution». Det er et religiøst begrep som betyr renselse. Det var fascinerende for ikke å si direkte ekkelt å se hvordan enkelte kulturer bedrev denne renselsen. Mulig var personen blitt renset, men avlukket etter ham fremsto direkte uapetittelig for å si det mildt.

Her hjemme er ordet toalett blitt et vanlig ord. Et ord som stammer fra det engelske toilet. Navnet forbindes med selve klosettet, innretningen som er montert på gulv eller vegg, og som i helgene ofte skifter navn til porselenstelefonen, når ungdommer får det travelt med å kvitte seg med mageinnholdet feil vei.

WC er også et mye brukt begrep som er kjent for de fleste kulturer. Det er de facto forkortelse for water closet. En bør derfor forvente seg at det nettopp er det, et vannklosett. Jeg finner mye humor i at det står WC på dørene til gode gamle norske utedo. Snakk om feilmerking. Å kalle avlukket for Do er kanskje ikke helt uproblematisk nå i disse internasjonale tider. Do betyr jo gjør på engelsk. Kan det da være en skjult betydning av Nike sloganet «Just do it»?

Anyhow … Jeg ble faktisk glad når jeg så hva de hadde kalt toalettrommet på Shell Dokka, da jeg var innom på tur nordover. Dass, et godt Norsk ord, helt umulig å misforstå, og som ikke bringer noen som helst forventninger til varmt eller kaldt vann, pausemusikk eller dempet belysning. Der vet du hva som skjer.

Loading