Optimus Vega gassbrenner – våre erfaringer

Vi har brukt forskjellige typer bensin, rødsprit og parafinbrennere for varme og matlaging oppigjennom årene. Idag bruker vi nesten utelukkende gass. Det er raskere, rensligere, og i de fleste tilfellene lettere en de væskebasserte variantene av brennere vi tidligere har vært borti.

Det begynte med toppbrennere, som var de letteste. Det er enkle brennere som skrues direkte på toppen av gassflaskene. Gassflasker selges over alt, men til veldig varierende priser og kvaliteter. Ulempen med toppbrennere er stabiliteten til brenneren. I praksis må en sitte og sikre kjeler og panner, spesielt hvis man lager mat inni forteltet.

Det var derfor naturlig å skifte til en brenner som sto stødigere ved siden av gassflasken. Vi bestemte oss for Optimus sin Vega. Med sine beskjede 178 gram er kanskje den det letteste og mest geniale alternativet av denne typen brennere på markedet. Den er liten og enkel og brette  sammen. Den får fint plass i vannkokekjelen som alltid er med på tur.

Det geniale med brenneren er at den er laget og CE godkjent for å kunne fungere godt med flytende gass. Dette gjør brenneren egnet til vinterbruk. Ved å folde ut støttebena på toppen av gassventilen og snu gassboksen på hodet, funker brenneren fint selv i minusgrader. Det eneste som er viktig er å gi brenneren noen sekunder med gassboksen rett vei under oppfyring. Brenneren blir varm på få sekunder, og gassboksen kan så snus rundt for bedre effekt. Regulering av varme skjer også tregere med boksen på hodet da slangen vil være full av flytende gass. I praksis bruker vi som oftest brenneren i dette moduset, da det gir best og jevnest effekt. 

Vi har brukt gassen uten nevneverdige problemer ned til godt under – 15 grader. Vi har laget til en enkel finerplate vi fester brenneren i. Da står den støtt og blir ikke påvirket av kulde fra underlaget. Varmen avgis så sentrert, at brenneren ikke blir farlig varm på undersiden under bruk.

Vi har knapt brukt andre brennere på tur de siste årene. Vi er veldig fornøyd med Optimusen og ser ikke at det finnes noen reelle konkurrenter til den. Denne kan du med andre ord trygt sette på ønskelisten hvis du ikke allerede har en.

Mai 2024

Nå har vi brukt gassbrenneren ytterligere ett år. Det holdt til mars. Etter hvert ble effekten dårligere å dårligere uavhengig av hvilken kvalitet vi brukte på gassen. Det virket som om den har gått tett ett eller annet sted. Vi forsøkte å ta kontakt med importør uten å få svar. Via et forum for primus entusiaster ble vi rådet til å demontere, rense med bremserens og trykkluft. Det har vi ikke tilgang på, så da var det enklere å gå til anskaffelse av en ny billig brenner for sommeren.

Loading

Tags: