Vangshaugen – nasjonalromantisk overnattingssted

På vei sørover fikk vi lyst til å sjekke ut Vangshaugen midt mellom Oppdal og Sunndalsøra. I tidligere tider var dette ett feriested for engelsk adel. Det ligger idyllisk plassert ved Storvatnet i Grødalen mellom toppene i Sunndalsfjella. I dag driftes stedet av DNT som betjent hytte i sommersesongen. Om vinteren er det en liten del som er åpen som selvbetjent hytte.

Om vinteren brøyter man helt opp til parkeringsplassen, så det er ikke lengre å gå enn ca. 200 meter inn til husene. Vi ankom ganske sent. Det var beksvart og 20 minus. Vi fulgte elva som var delvis åpen ned til hytta. Vi måtte bruke ski, da det var godt med snø og ingen tegn til at det hadde vært folk der på lenge.

Om vinteren er det bare mulig å ta seg inn og overnatte i den gamle tjenerboligen. Den fungerer da som en selvbetjent hytte. Det var lett å se at stedet opprinnelig var laget som et sommersted. Det manglet vindfang. Døren som var rett ved siden av ovnen ledet rett ut i snøfonna utenfor. Det var høyt under taket, noe som ikke akkurat hjalp i forhold til å få varme i hytta. Det var så kaldt at vi valgte å overnatte i stua foran ovnen. Siden elva var åpen like ved husene bidro dette til at 20 minus føltes betydelig kaldere enn ved tørrere klima.  

Dette gjorde at vi valgte å bruke bil for å se oss om i området istedenfor å gå på ski. Det var ett veldig fint område hvor brorparten av bygningene i dalen var gamle lafta bygninger tilsynelatende godt ivaretatt og vedlikeholdt. Ulempen med å være her på denne tiden av året, rett før jul er at solen ikke kommer helt ned i dalen. Den skinte fint på toppene rundt oss. Stedet er ett fint utgangspunkt for fjell-, fot- og skiturer i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

Loading