En snartur innom Børgefjell

Fra Lierne var det ikke langt til den siste kommunetoppen i Trøndelag som Solveig ikke hadde vært på, Jetnamsklumpen, 1512 moh. Korteste veien til toppen er fra Sverige. Jetnmansklumpen ligger i Børgefjell nasjonalpark. Børgefjell er Norges nest eldste nasjonalpark og ble opprettet i 1963. Den dekker ett stort høyfjellsområde i Nord-Trøndelag og Nordland og ligger langs svenskegrensa. I følge YR skulle det være ett lite værvindu neste dag som vi bestemte oss for å utnytte. Vi kjørte i full fart inn i Sverige og nordover til en parkeringsplass som lå laglig til. Der pakket vi sammen telt og utstyr og la avgårde etter det vi trodde var stien vi skulle følge. Det viste seg at det var et dyretråkk vi fulgte, og det forsvant bare plutselig i ingenting. Heldigvis fant vi stien etter hvert og fulgte den i lettgått åpent terreng. Etter en stund fikk vi øye på en stor reinsdyrflokk. Vi var kommet til området der vi hadde tenkt å finne leirplass, så da var det bare å slå leir. Stien endte like bortenfor leirplassen der det var rester etter en hytte. Dyrene ble vare oss og reiste seg og lusket avgårde mens vi gjorde klart teltet.

Det regnet om natten og vi våknet opp til veldig lavt skydekke. Solveig håpte yr hadde rett i at det skulle bli bedre utover dagen før regnet skulle komme kl 16, så hun la i vei i tåka med nesa i gpsen og kurs mot Norge. Leirplassen var på svensk side, ett par kilometer fra grensa. Bjørn koste seg sammen med reinsdyra og gjorde noen spede forsøk på matauk med fiskestang. Det var grunt og kroken satte seg i bunnen hele tiden, så det var ingen suksess. Været var imidlertid blitt bedre utover dagen, tåka lå nå bare over de høyeste toppene, inkludert Jetnamsklumpen, toppen Solveig var på. Det ble derfor ingen utsikt fra toppen, men underveis var det bare å nyte synet av store vann, daler, mektige fjell og steinur. Selv om det ikke ble noe utsikt fra toppen holdt ihvertfall regnet holdt seg unna helt til Solveig kom seg tilbake til teltet. Da begynte det å øse ned og det fortsatte å øse ned hele natten. Neste dag var vi kjempeheldige med timingen og kom oss ned til bilen den lille stunden det var oppholdsvær den dagen. Jetnamsklumpen kom også ut av skyene en liten stund slik at vi ihvertfall fikk tatt bilder av den.  

Mer informasjon og gps-spor til turen til Nord-Trøndelags høyeste fjell finnes her.

Loading

One Comment