Sjunkhatten nasjonalpark

Rett nord om Bodø ligger en relativt ny nasjonalpark. I 2010 ble det bestemt at det særegne landskapet preget av fjord og fjell måtte vernes. Sjunkhatten nasjonalpark ble etablert. At flere av fjellene har topper som i stor grad må klatres, gjør ikke området mindre spektakulært.

Jeg hadde en slektning, Else-Lene som hadde sagt at vi måtte ta turen innom henne i Røsvika når vi var på vei forbi. Else-Lene er av den aktive typen slik at hun aldri var hjemme når vi var i området. Det måtte en kneskade til før hun faktisk var hjemme når vi passerte. Selvsagt svingte vi innom. Nå hadde det seg slik at mannen hennes Svein hadde overtatt ett av husene i Sjunkan. En liten fraflyttet bygd som faktisk ligger i selve nasjonalparken.

Else-Lene bestemte raskt at dit måtte vi dra. Så kort tid etter var vi på vei ut til Sjunkan i båt.

Dagen etter ville Solveig opp i fjellene. Fjellet Sjunkhatten som ligger rett ved bygda fristet veldig, men det krever klatring og sikring, så hun måtte nøye seg med en litt mindre spektakulær topp, Nova. Svein forklarte henne hvor hun skulle gå. Han var for øvrig en aktiv elgjeger, så det ble en god del jaktprat. Men skulle vi ha mat på bordet måtte vi jo fange den selv.

Det ble en kombinert fisketur og guidet tur i nærliggende fjorder. Else-Lene var en rutinert fisker. Hun dro inn den ene fisken etter den andre, mens jeg prøvde å knekke dorgekoden. Den ble knekt. Plutselig var det jeg som sto for fiskeinntaket. Det ble noen fine seier. Vidunderlig steikefisk. Svein tok meg i skole og lærte meg hvordan man raskt og effektivt skulle få beinfrie fileter av fisken.

Fra båten fikk vi også se en elg ikke langt fra bebyggelsen. To havørner satt og skulte på en stein like nedi fjæra. Slike opplevelser blir helt magiske når de rammes inn i et spektakulært landskap velsignet med et nærmest blikkstilt hav og en skyfri himmel.

Dagen etter dro vi tilbake til Røsvika. Der avsluttet vi besøket med nystekte vafler hjemme hos Sveins foreldre. Der var det disket opp med hjemmelaget syltetøy og selvrøkt laks. En trivelig avrunding på tre fantastisk flotte dager.

Loading

One Comment