Stølsheimen – mange muligheter for packraftere

Stølsheimen er på mange måter et litt bortgjemt for ikke å si bortglemt fjellområde der det ligger syd for Sognefjorden. Det kan ved første øyekast  kanskje virke litt kjedelig på mange. Det er langt mellom de helt spektakulære toppene eller store elvene. Allikevel finnes det områder og steder som med riktig hjelp fra værgudene, virkelig er av ypperste postkortnorge kvalitet. Det er aldri langt til nærmeste vann, noe som gjorde at vi fort fattet interesse for området.

For oss er det blitt et yndet padleområde. At det også inneholdt noen kommunetopper gjorde bare turområdet enda mer attraktivt, i alle fall for Solveig. En kan vel neppe kalle Stølsheimen for urørt Norsk natur. Omtrent alle greit tilgjengelige vann og vassdrag er gjennomregulert. Dette området har gitt nordmenn mulighet til å se på Falcon Crest og Fleksnes. Mulighet til å varme opp middagen til far som kom sent hjem etter et kveldsskift på smelteverket, eller mor som skulle sy sømmen på minstemann sin parkdress. Området har i årtier forsynt kongeriket vårt med strøm. Det vil det nok også gjøre i fortsettelsen, ettersom også andre kongeriker har fattet interesse for vår rene energi.

Packraften eller badeleken som mine ishavskollegaer kalte den for, har blitt flittig brukt i området. Sjelden har vi padlet i området som virker mer øde, og hvor det kunne gå dagevis mellom gangene en fikk et glimt av andre tobeinte skapninger. Selv i verste koronatid, da nordmenn støvsuget hyllene i butikkenes friluftsavdelinger, behøvde du ikke bevege deg langt fra bilveien før roen atter senket seg over det øde landskapet. 

Rent logistikkmessig er det også et kjekt padleområde. Mange steder ligger det ringer av vann nær hverandre. En kan starte et sted og padle med korte bæringer mellom vannene, for så å ende opp på startpunktet uten å padle samme rute tilbake. En er med andre ord ikke avhengig av å bli hentet eller kjørt, slik som f.eks ved padling i Kvenna eller lignende vassdrag.

Vi har kombinert mange av disse padleturene med toppturer. Klikk på overskriftene for linker til turbeskrivelser med kart med gps spor:

Rundtur Svartavatnet – Hortevatnet – Langevatnet – Skjerjavatnet – Svartavatnet

Årsdalsryggen er en kommunetopp som ligger i enden av Langevatnet. Vi hadde studert kartet og sett at det så ut til å være mulig med en rundtur her med korte bæringer mellom vannene. Her er det kjørbar anleggsvei helt opp til Svartavatnet. Det viste seg å være en veldig fin tur fra vann til vann inkludert topptur.

Skjerjavatnet

Skjerkjavasshovden er en kommunetopp som ligger ved Skjervavatnet. Dette er ett annet Skjerjavatn enn det vi padlet på rundturen. Skjerjavatnet er ett langstrakt oppdemmet vann som det er kjørbar anleggsvei til og som er fint å padle med packraft. Lett å finne teltplasser også.

Stølsvatnet og Solrenningen

Runderabben kan fint tas på beina fra Stølsvatnet, men vi ville heller kombinere med en packraft tur. Det er kjørbar anleggsvei opp til Stølsvatnet. Vi padlet over Stølsvatnet og hadde en kort bæring over til Solrenningen. Her fant vi en fin øy å slå opp telt på. Det ligger også en DNT hytte her ved Solrenningen med det passende navnet Solrenningen. Fin fjelltur opp til Runderabben neste dag mens Bjørn prøvde fiskelykken i Solrenningen.

Fossvatnet og Instebotnsvatnet

Sørdalsnuten kan fint tas på beina fra Dyrkolbotn, men vi valgte å ta med oss packraftene opp til Fossvatnet og padlet det over til Instebotnvatnet der vi fant en bitte liten øy å slå opp telt. Neste morgen padlet vi Instebotnsvatnet til endes og fulgte sti opp til Sørdalsnuten.

Selhamarvatnet og Raudbergvatnet

Her er det ingen kommunetopp i umiddelbar nærhet, men veldig fint område der en kan overnatte i DNT hytta Selhamar om en vil. Tar av fra RV 13 over Vikafjell langt innover en annleggsvei med bompenger. Det er en liten kilometers bæring langs grusvei til det langstakte Selhamarvatnet. I enden av vannet er det en kort bæring over til Raudbergvatnet, og vi valgte å ligge i telt på en øy der. Det skal være godt fiske i begge disse vannene. Det var skikkelig vestlandsvær med masse regn neste dag så ble ingen lang fjelltur på oss.

Loading

One Comment