Tidlig sesongstart på nordre Folgefonna

-Vi skal til Jondal i helgen, sa Solveig. Jeg mangler Nordre Folgefonna. Vi kan kjøre opp til Fonna sommerskisenter og gå derifra.

Hmm … Fonna sommerskisenter … hmm. Jeg erindret svakt at jeg hadde vært der for en tid tilbake, med motorsykkel. Det var senere i sesongen, på den tiden som faktisk blir kalt sommer, og som ellers fremsto som  det. Den gangen var det stinn parkeringsplass med østlandsk registrerte SUVer. Bakken var full av skiboms med bukseselene hengende ned på sidene og mønstrede pannebånd eller skaut med avbilding av planter som det dengang enda var ulovlig å ha befatning med.

Men Solveig forsikret at det ville gå fint. Sommerskisenteret var nettopp åpnet, så det var sikkert ikke så mye folk der. Vi kjørte opp mot senteret på kveldingen, og fant oss en fin plass og overnatte i bilen. Dagen etter ble vi vekket av fuglesang … og et steinras på andre siden av dalen. Vi fikk i oss frokost og kjørte de siste minuttene opp mot skisenteret. Her var det såpass mye snø at veien enda hadde flere meter høye brøytekanter.

Vel oppe, så vi nesten ingen biler på parkeringsplassen. Trekket gikk, men det var langt mellom hver gang det dro opp mennesker. Det var åpenbart for tidlig i sesongen for hasjbomsene.

Uansett, for Solveig var ikke trekk noen løsning. Pakning på, langt å gå!

Med feller på skiene gikk det greit å gå opp bakken skrått opp til høyre for trekket. Det var stort sett å sette en labb foran den andre i jevn rytme. Da vi passerte toppen av trekket, måtte vi finne veien videre på egenhånd. Det var dårlig med merking og tynt med spor. Været var glitrende bra, med knallblå himmel og litt kjølende vind slik at man unngikk å gå seg svett. Solveig gikk først med GPSen i høy beredskap. Hun måtte jo treffe dette toppunktet. Det var ikke helt enkelt å finne, da breen er rimelig flat på toppen.         

Men toppen ble funnet, bilder tatt, mat fortært og utsikt nytt. Så var det bare å snu skia andre veien og tasse ned igjen.

For gps track av turen se peakbook rapporten til Solveig. Her er mer informasjon om Folgefonna nasjonalpark og Fonna sommerskisenter

Loading

2 Comments