Falstad fangeleir

Vi er alle kjent med dette krusedullskiltet – severdighet. Et skilt vi haster forbi i vår stadige kamp mot klokka, mot å komme frem tidligst mulig. Ofte tenker jeg at her bør jeg stoppe engang … engang jeg har tid … noe man i realiteten aldri har … men man kan ta seg. Når vi først var på tur, solen skinte, fuglene sang og det var tett mellom disse fotoboksene, ja, da la man godt merke til disse skiltene. Spesielt de som hadde undertekst krigsminnesmerke vekket interesse.

Slik havnet vi på Falstad og Falstadskogen ikke så langt fra Skogn i Nord-Trøndelag. Denne norske fangeleiren og dette retterstedet med en dyster historie. Her hadde de bygget opp en moderne utstilling som satte deg tilbake i tid slik at man fikk et godt innblikk i forholdene i leiren så vel som i verden under okkupasjonsårene.

De hadde faktisk også et register over alle norske krigsfanger, hvor de hadde blitt tatt, og hvor de hadde vært i fangeleirer og konsentrasjonsleirer. Solveig fant opplysninger og bilde av sin bestefar. Han var lærer under krigen og ble tatt som gissel for sin bror. Jeg fant også min mormors yngre halvbror. En lettere alkoholisert snill mann jeg hadde vage minner om fra tidlig barndom. Han hadde sittet på Falstad før han ble sendt videre til leire i Polen og Tyskland.

I det hele tatt var det et sterkt besøk. Personlig synes jeg det tapte seg litt mot slutten, da man hadde latt en del kunstnere lage forskjellige kunstutrykk i form av film og kreasjoner. Realiteten i fakta beskrivelsene er mer enn godt nok for meg, så kunstutrykk blir slik sett tøvete når de beveger seg langt vekk fra tema. Om jeg er for godt jordet til virkeligheten eller om jeg bare har redusert assosiasjonsevne får så være sin sak. Alt i alt var det et besøk som anbefales.

Når jeg er på slike minnesteder der gode Nordmenn og borgere av andre land ofret sine liv for at vi skulle få mulighet til å leve slik vi gjør i dag, slår det meg alltid: Gjør vi nok for at dette ikke skal kunne skje igjen? Vi skylder faktisk disse menneskene som ofret livene sine noe … at de ikke i det lange løp faktisk gjorde det fånyttes, fordi vi knoter det til igjen i historiens evige runddans.  

Klikk her for mer informasjon om Falstadsenteret

Loading