Finnmarksløpet! – større enn 17. mai og julekvelden.

Finnmarksløpet har utviklet seg til å bli årets største happening i Nord, og da spesielt i Finnmark.  Nest etter Iditarod i Alaska regnes 12oo kilometeren som den tøffeste «manndomsprøven» eller kraftanstrengelsen en hundekjører kan utsette seg selv og sitt spann for. Det spesielle med hundekjøring er at det ikke er noen alders eller kjønnsbestemte klasser. Her konkurrerer gammel og ung, dame og mann på like vilkår. Link til Finnmarksløpet

Det betyr ikke at hundekjøring på noen måte står tilbake for andre idrettsprestasjoner. Nei, det er heller tvert om. Langdistansekjøring krever i høyeste grad sin kvinne eller mann. At kjørerne selv må holde seg i form og inneha den nødvendige mentale styrken og utholdenheten sporten krever er en nødvendighet. I tillegg må de selv bygge opp og ivareta et hundespann med 14 individuelle hunder. Dette er et tidkrevende arbeid. Under et løp kommer alltid hundene først. Det var flott å se hvor godt hundekjørerne ivaretok hundene sine før de i det hele tatt ofret en tanke på seg selv, enda de var tydelig slitne.

Jeg skriver var, fordi jeg fikk anledning til å være med i teamet til Roger Dahl, Finnmarksløpets store nestor som har vært med siden starten. Han har også vunnet tre ganger, sist i 2011. Mange trodde at han la hundelivet på hylla, da han la opp i 2014, kjøpte seg seilbåt og endte med å seilte til Karibien.

Men han vendte hjem i oktober 2019, og startet da og bygge opp et nytt hundespann. Grunnet korona var det ikke løp før i 2022. Roger fullførte som nummer åtte, han fikk en delt fjerdeplass i 2023 og klatret opp til en solid tredjeplassering på årets løp. Finnmarksløpet 2024 var samtidig Norgesmesterskap i langdistansekjøring. Siden førsteplassen gikk til en svenske i år, fikk han sølvmedalje etter 27 år gamle Niklas Rogne. Selv kunne Roger ha vært bestefar til Niklas. Det sier seg selv at det i tillegg til det mentale er svært fysisk krevende og tilbringe en uke på et hundespann med minimalt med søvn og hvile. Slik sett har ungdommen et fortrinn. Men det er mye som skal klaffe i et løp, som var spennende helt til siste slutt.

Selv hadde ikke Roger så mange tanker rundt sin egen plassering. I et løp hvor frafallet underveis er på ca. 50%, er alle som greier å gjennomføre i seg selv en vinner. Selv har Roger klart dette 28 ganger. Kun en gang har han måtte bryte. Dette er en rekord som mange ser på som uslåelig. Det er bare å ta hatten av, eller rettere sagt lua (da man ville ha forfryst øra med hatt i Finnmark), for en slik dedikert toppidrettsmann som Roger Dahl.

I Politiforum kan man lese mer om den fantastiske innsatsen til Roger Dahl i Finnmarksløpet.

Loading