Helsport Lofoten superlight 3 camp telt – våre erfaringer

Helsport Lofoten superlight 3 camp har vært på markedet noen år nå. Ifølge Helsport så er det blitt en suksess.  Helsport har gått gjennom store forandringer de siste årene. Produksjonjen er flyttet sørover og sortimentet er snevret inn til de modellene de åpenbart hadde et bra salg på. Lofoten er ett av disse. Det nye med dette teltet i forhold til alle de andre telttene Helsport lagde tidligere, er muligheten til å åpne hele fronten. Det var også grunnen til at vi valgte det når vi ønsket å skaffe et tresessongs lettvektstelt med fortelt. Valget sto den gang mellom Hilleberg Anjan, Helsport Fjellheimen superlight 3 camp og Lofoten. Vi angret egentlig aldri på valget selv om teltet nå er byttet ut til fordel for et litt større telt.

På lengre turer der det kan bli litt rufsete vær liker vi muligheten av å ha god plass til baggasje, samt rom til å flytte seg «innendørs». Å ligge værfast i et for lite telt blir fort kummerlig. Vi foretrekker derfor tunneltelt på lengre turer da kombinasjonen vekt, pakkvolum, plass, vindstabilitet og enkelt håndtering faller best ut på slike telt. For to personer er et tremannstelt å foretrekke. Noen tomannstelt er faktisk så trange at de er best egnet til en person eventuelt med et barn eller en hund.

Lofoten er et gjennomtestet telt. Kvaliteten er det ingenting å si på. Vi vil derfor bare skrive om våre erfaringer, og hvorfor vi skiftet det ut til slutt.

Vi har brukt teltet i all slags vær og miljø. Fra korte vinterturer med snøfall til glohete sommerdager.Vi la fort merke til at teltet er veldig følsom for sidevind (Se artikkelen om Kvenna turen i 2020). Er man nøye å sette teltet opp mot vinden, står det godt og fremstår som robust og stabilt. Det manglet etter vår mening også pluggfester langs langsidene på duken. Dette resulterte ofte i blaffring og støy. Det er ikke alltid helt enkelt å strekke teltet godt bak for å unngå kontakt mellom innertelt og yttertelt. Slik kontakt fører ofte til lekkasjer i kraftig regnvær. Det kan virke som om telt med ulik stanglengde er vanskeligere å sette opp på en god måte når det gjelder det å få god strekk på teltet. Telt med lik stanglengde er enklere å sette opp er vår erfaring. 

Selve frontåpningen som vi falt for med teltet, var for trang. Hvis vi begge skulle sitte i åpningen som på en gapahuk, måtte sekker og diverse flyttes på. Takhøyden kunne med fordel vært bedre. Derfor må det  bøyes og tøyes mye for å komme inn og ut. Uansett satt opp med stabil vind bakfra var det deilig å ligge inne i teltet og ha panoramautsikt utover daler, elver og fjell. Vi har brukt teltet i en slik «gapahukmodus» så ofte vi har kunnet. Slik har vi sovet i tildels sterk vind med snøbyger uten at innholdet i forteltet har blitt vått.

Det kunne med fordel vært festepunkter til tørkesnorer i forteltet. Dette løste vi i praksis med å feste i selve innerteltet og den øverste opphengshempen på frotåpningen. Hvor solid dette hadde vært over tid er vi litt usikre på.

Ellers finner vi at bunnduken i innerteltet er alt for glatt. Dette resulterte i at liggeunderlag etc. flyttet seg veldig lett, slik at justeringer ofte var påkrevd for å unngå at alt samlet seg i en ende av teltet, spesielt hvis teltet ikke lå helt plant. Norsk natur er sjelden plan. Dette er forbehold campingplasser, prakthager, parker, fotballbaner og kirkegårder. Ekte villmarkinger camper ikke på slike steder.  

Mange har etterlyst et Fjellheimen telt med Lofoten åpning, men Helsport har vært uvillige til å produsere noe slikt så langt. Man kan saktens spekulere i om at årsaken er at deres bereginger gir bedre salg med to modeller enn ett som dekker flere behov?  

Våre brukererfaringer med arvtakeren til Lofoten kommer etter hvert som vi høster erfaringer med det. Så langt er vi fornøyd med bytte. Når det er sagt er det viktig å poengtere at Lofoten IKKE er noe dårlig telt. Vi kan varmt anbefale det. De små ubetydelige anmerkningene vi har, er nesten for kosmetiske å regne. Helsport er et Norsk kvalitetsprodukt, de yter god service og er priset riktig i forhold til andre telt. Så løp og kjøp. Skulle du ikke like teltet, er det lett å selge.    

Loading

Tags:,