Hilleberg Keron 3 GT telt – våre erfaringer

Hilleberg Keron 3 GT er et firesessongs ekspedisjonstelt fra det som mange regner som verdens beste teltprodusent. Hilleberg er en familiebedrift som kun produserer telt. De har klart å la være å melke merkenavnet ved å produsere alskens klær og annet dilldall. Det er en hvis seriøsitet over dette som gjenspeiler seg i produktene deres.

Vi har valgt dette teltet som vintertelt ut i fra følgende krav: Tunelltelt for vinterbruk med rette vegger i innerteltet og utgang i begge ender. Valget sto lenge mellom Hilleberg Keron og Helsport sitt Spitsbergen. To telt som på mange måter er like. Vi hadde egentlig bestemt oss for Spitsbergen i ekstrem (vinter) utgaven. De var noe rimeligere, spesielt som brukt. Det virket som om det var mange som hadde kjøpt slike, brukt dem lite, for så å selge dem.

Men det virket som om Spitsbergen teltene hadde steget i pris. Om dette skyldes at Børge Ousland brukte et slikt modifisert telt på sin nordpoltur i mørketiden er ikke utenkelig. Folk er svake for å gå for det samme utstyret som det de «proffe» bruker.

Etter å ha lest en rekke tester av begge teltene endte vi opp med å gå for Keron 3 GT. Dette var også valget til i alle fall to andre som hadde mye erfaring med begge teltene. Det avgjørende for oss var at Hilleberg teltet fikk mest skryt for å være enkelt å sette opp og ta ned. Dette betyr mye når du er sulten, kald og det er mørkt og blåser. Det å få teltet kjapt opp gir god stemning rett og slett. Mange opplevde også plassen inne i Keron 3 til i praksis å være bedre enn i Spitsbergen til tross for at de fysiske målene skulle tilsi noe annet. Spesielt fikk Keron skryt for forteltet sitt. Dette er viktig vinterstid. Blir man liggende værfast over lengre tid, er det kjekt å ha god plass og boltre seg på. At militære spesialstyrker har valgt samme teltet, er for oss også et bevis for at teltet nok holder mål. 

Vi var hele tiden på let etter det gode kjøpet. Men telt fra Hilleberg er ikke billige, selv som brukte. Det fine med å kjøpe utstyr er å ha tolmodighet. Det å vite hva man ønsker seg er kun første stadiet. Det viktigste for oss er å vente til det riktige utstyret er mulig å anskaffe til en grei pris. Med dagens konkuranse, kampanje og tilbudsmarkedsføring dukker muligheten for et kupp opp med jevne mellomrom. Så også her. Plutselig var det mulig å få tak i et helt nytt telt, i den fargen vi ønsket til en pris som lå godt under det mange forlangte for tilsvarende brukte telt. Vi slo selvsagt til med en gang.

Vi har brukt teltet i to vinter sesonger så langt. Det har også fått prøve seg i litt ruskevær uten snø (les En våt tur) Så langt er vi strålende fornøyd med teltet. Pakket for vinterbruk, liggende klar på pulken, tar det ikke mange minuttene å sette det opp.

Vi var litt skeptisk til manglende stormmatter rundt teltet. Hilleberg er av den oppfatning at dette er unødvendig. Det er først og fremst bardunene som holder teltet på plass. Ved å skufle litt snø opp rundt teltet oppnår en samme effekt som å spa snø oppå stormmattene.

Vi kommer ikke til å montere på stormmatter på vårt Keron telt. I tillegg til å øke vekten vil det redusere bruksverdien de tre øvrige sesongene utenom vinteren. Vi ser at det da fort kan bli klamt og fuktig inni teltet. Dette har vi opplevd når vi har brukt Helsport sine ektremtelt med stormmatter, når det har vært varmegrader i luften.

Som sagt er vi superfornøyd med teltet. Vi ser bare to små detaljer det burde vært gjort noe med.

Den ene er å få fester for tørkesnorer eller til oppheng ute i forteltet. Dette kan sikkert Hilleberg ordne hvis man sender inn teltet. Dette mener vi burde vært gjort på forhånd på et såpass stort og tungt telt.

Det andre er at alle disse metalldragerne på glidelåsene burde vært erstattet av tau, eller i det minst forsynes med dette. I tillegg til å fjerne støy fra rislende dragere er det først og fremst veldig ubehagelig å betjene dem når det er kaldt. For en som fryser lett på fingrene er alt som kan redusere kulde og kuldeeksponering bra. Iskalde glidelåsdragere i metall burde være en ikke sak på et vintertelt. På dette området har de skandinaviske produsentene ikke klart å kopiere amerikanerne. Amerikanske telt er ofte utstyrt med tau dragere på glidelåsene sine. Selvsagt kan man ordne dette selv, men igjen, et såpass dyrt vintertelt….

Uansett Keron 3 GT er det lett å anbefale til de som trenger et solid vintertelt som også kan brukes resten av året.

Loading

Tags: