Cold Steele SRK compact

I løpet av årene har jeg prøvd og brukt en rekke forskjellige felt og turkniver i kortere eller lengre perioder. I de siste par årene er det Cold Steele sin SRK compact som har vært mest i bruk. Det er i alle fall den kniven som har vært med på flest turer den siste tiden.

SRK C er en nedskallert utgave av Cold Steele sin velprøvde og bestselgende modell SRK. SRK er en skikkelig feltkniv som blir foretrukket av blandt annet militære spesialstyrker. Utgangspunktet var med andre ord bra.

Cold Steele lager kniver i alle kvaliteter med hensyn til knivstål. De har kniver som selv om de ser like ut varierer et par tusen kr i pris. Compacten er laget i Taiwan av SK-5 stål, noe som gir lave produksjonskostnader og følgelig lav pris. Stålet er det ingenting å si på. Det er noe mykere enn de dyrere knivene, men tåler juling og holder brukbart på eggen. Enkelt stål å slipe er det i alle fall.

I prioritets rekkefølge skal jeg forsøke å redegjøre for hvorfor denne kniven blir foretrukket foran andre. 

Funksjonalitet:

En kniv er for meg et verktøy. Selvsagt gjør det ingenting om den ser bra ut, men det er funksjonalitet i forhold til bruksområde som er og blir viktigst. En solid turkniv må en ikke være redd for å bruke til det som en ikke har annet spesialverktøy til. Alt fra å åpne hermetikkbokser, rense skibindinger, bruke som knagg eller til mer vanlige knivsysler som å kappe små raier, batonere vedkubber for oppfyring, åpne emballasje og skjære brød.

Her imponerer Compacten. Slik sett står den ikke tilbake for sin mer berømte storebror.

Vekt:

Da de aller fleste av turene våre inkluderer bæring har selvsagt vekt betydning. Det er utrolig hvor mye vekt man kan spare på å gå bare ned noen gram på hver enkelt ting en må ha med seg på langtur. Mindre vekt på utstyr betyr plass til mer mat, som igjen betyr mulighet til å være lengre ute. For oss et enkelt valg.

Ved å feste en line i enden av kniven klarer man å opprettholde bra nok moment til å hugge ned raier hvis nødvendig. Men en liten tursag er allerede med, så for oss er ikke dette en nødvendighet. Store tunge feltkniver har en tendens til å bli liggende igjen hjemme. Compacten derimot er med. 

Pris:

Kniver er som alt annet blitt dyrere. Kniver til over kr 1000,- var en sjeldenhet, og virkelig noen praktsmykker for ikke alt for mange år siden. I dag er utvalget av gode kniver under tusen lappen mer begrenset for å si det sånn. Vi ga under kr 500,- for denne hos Knivspesialisten, en liten forhandler i Norge som selger det meste av kniver og annet utstyr over nettet. I dag har den nok steget en drøy hundrelapp. Slik sett er dette en rimelig kniv sett i forhold til hva man faktisk får.

Den er fortsatt priset under mange av de andre naturlige konkurentene.

Design:

Kniven har et klassisk utseende som er adoptert av lignende feltkniver fra et utall av produsenter. Kniven har et «taktisk» preg og vil for mange være en typisk militærkniv. At den er helt svart hjelper ikke på i forhold til dette. Nå tåler jeg godt å se militære effekter, så det er ikke noe problem sånn sett. Fargen er selvsagt litt dum. Svarte ting forsvinner lettere i terrenget enn fargede. Av den grunn har jeg festet oransje line både i kniven og rundt sliren. Sjansen for at den blir glemt igjen på en stein langs veien er forhåpentligvis blitt mindre. Nå har Cold Steele begynt å produsere i alle fall storebroren med andre farger på skaftet, så det er vel bare et tidspørsmål før Campacten også kommer med oransje skaft. Jeg håper i alle fall det.

Det er som tidligere nevnt et utall av slike lette feltkniver på markedet. Hvilken som er best blir i stor grad en smakssak. Youtube er full av tester hvor store amerikanere med skjegg og canadaskjorter etter beste evne prøver å ødelegge slike kniver ved å utsette dem for mer eller mindre realistiske prøvelser. For noen er det kjekt å vite at compacten kommer brukbart ut også av disse testene. Selv har jeg ingen planer om å velte en traktor eller skjære meg gjennom et flyskrog med det aller første. Kniven har fungert veldig bra til vårt bruk. Solveig som har mindre hender finner den også grei å bruke i forhold til andre større kniver.  

Loading

Tags:
One Comment