Kommunetopper Finnmark oppdattert

Øst-Finnmark og Finnmarksvidda kjennetegnes av åpent landskap, store avstander, steinur og avrundende topper. I Vest-Finnmark er det mye mer alpint med høye, spisse tinder gjerne inkludert kryssing av isbre for å nå toppen. I Øst-Finnmark er det også noen krevende turer, men mest fordi det er store avstander som må tilbakelegges før man kommer til toppen.

Den kommunetoppen med lengst å få før man kommer til toppen er Skipskjølen som ligger midt i Varangerhalvøya nasjonalpark. Jeg hadde en kjempefin vårskitur inkludert overnatting i telt da jeg var på den, 67 km t/r. Store Haldi i Alta var den første trugeturen jeg var på. Der overnattet på en veldig spesiell DNT hytte, Nordlysobservatoriet Halde som er en gammel steinbygning ikke langt fra Store Haldi. Gáranascohkka og Rásttigáisá har merket sti til topps, og Hanglefjellet er fin tur uten for lang innmarsj.

I høst fikk vi flere fine turer i Finnmark og tre nye kommunetopper ble besteget, og jeg fikk en ny tur til Grythaugen som jeg hadde vært på før på ski. Alle unntatt Vuorji lå i nasjonalparker.

Oversikt over kommunetopper i Finnmark år 2000

Loading