Barents Trollheimen 3 Ultralight – våre erfaringer

Vi hadde tidligere Helsport Lofoten superlight 3 camp som hovedtelt for de varme årstidene. Vi har tidligere publisert ett innlegg med våre erfaringer med Helsport Lofoten superlight 3 camp teltet. Da vi stadig irriterte oss over småting med Lofoten teltet, fulgte vi stadig med om det dukket opp noe bedre. Og det gjorde det til slutt. Barents dukket opp som et friskt pust med norsk fjelluft da de introduserte Trollheimen teltene sine. Barents kan vel enkelt sies å være det opprinnelige Helsport. Etter at helsport reduserte utvalget sitt og flyttet, startet tidligere ansatte som ikke ønsket å flytte på seg, opp med ny produksjon i de gamle lokalene.

Det kan virke som at det var den beste teltkompetansen som fortsatte med Barents, da teltet deres hadde alle de forbedringene vi savnet på Lofoten teltet som det erstattet. Ja, bortsett fra et par ting da, noe vi kommer tilbake til.

Klare pluss:

Teltet har samme mulighet som Helsport Lofoten ved at det kan åpne fronten. Men da alle stengene er like lange gir dette en større åpning, noe som gjør det riktig så trivelig å sitte under for oss begge.

Like lange stenger gjør det også lettere å sette opp, omtrent som et Hilleberg Keron telt. En slipper å stå i mørket å lure på om man har en kort eller lang stang, eller om man står med midten eller en av endene når man skal tre i stengene.

Like lange stenger gir også bedre romfølelse. Romfølelsen i teltet er til og med bedre enn på Helsport sitt Fjellheimen, et telt som kanskje er bedre å sammenligne med, selv om det mangler mulighet for frontåpning.

Det var godt med festepunkter for tørkesnorer både i fortelt og innertelt.

Feste for plugger var det også midt på sidedukene, noe som i praksis fjernet irritasjonsmomentet blafring av teltduken.

Gulvet i innerteltet virket ikke fullt så glatt som i Lofoten. Liggeunderlagene har i alle fall ligget mer stabilt i dette teltet enn i det vi hadde før.

Noen minus:

På et lettvekstelt er vekt selvsagt et sentralt element. Ultralighten veier noen hundre gram mer enn Lofoten superlight. For den økte vekten får du først og fremst et større telt med de fordelene som er listet opp over. For oss som er to, er den marginale vektøkningen ikke noe problem i det hele tatt. For en som ofte skal bruke teltet alene, vil kanskje Lofoten være et bedre alternativ hvis man kan leve med minusene.

Åpningen inn til innerteltet derimot er vel rimelig tilårskommen for å si det mildt. Her har man valgt to glidelåser som møtes i et hjørne. En slik løsning finner en vel bare på billige leketelt nå. Til og med de rimeligste kina teltene har den nå vanlige rundåpningen med mulighet til selv å bestemme hvor åpningen skal være. Det ble nevnt at Barents valgte denne løsningen for at ikke Helsport skulle kunne beskylde dem for å plagiere teltene deres.

Vel, til forveksling kan man vel si at teltet ligner litt på et Helsport telt, men det er kanskje likere ett Hilleberg telt. Uansett så er det nå engang slik at gode fungerende konstruksjoner over tid ofte ligner mer og mer på hverandre. Det ville jo vært rart hvis tidligere Helsportansatte ville konstruert et telt som var veldig ulikt det produktet de tidligere hadde vært så stolte over å ha laget. For oss ville det i alle fall ha vært dårlig reklame for Helsport. Det bør være plass til i alle fall to produsenter av norske kvalitetstelt i dette prissegmentet.

Noen forventede minus som ikke slo til:

Da Barents teltet er litt større enn Lofoten fryktet vi at det kunne være mer plasskrevende. Det viste seg å være motsatt. Det er lettere å sette opp og stramme riktig, spesielt der det er litt ujevnt. Det holder seg stramt bedre enn Lofoten. Rutinemessig var vi oftere ute og strammet opp Lofoten teltet, spesielt ved nedbør. Ultralighten derimot holder seg stram og fin gjennom hele natten.

Vi hadde også forventet at Ultralighten ville være mer vindutsatt da, det tross alt er ett litt større. Her imponerte det stort. Det virker å ta vinden bedre enn Lofoten teltet. Spesielt når den kommer litt fra siden. Vi tenker at konstruksjonen med like lange stenger bidrar til denne stabiliteten. Slik sett lignet teltet mer på et Hilleberg Keron eller Helsport Spitsbergen telt.  

Vi opplevde også å få noen små hull i endeveggen i forteltet. Hvordan disse har oppstått vet vi faktisk ikke. Mulig kan vi ha tråkket på teltet under oppsett? Vi prøvde fikse dette med spinnakertape, noe som vanligvis funker på alt fra jakker, tarper, telt etc. Imidlertid hang denne tapen ikke på duken i det hele tatt. I praksis betydde det ingenting. Vi har enda til gode å oppleve at det har kommet vann gjennom disse små hullene selv i kraftig regnvær. Så vi tenker ikke å gjøre noe med dette før det eventuelt er mer å ta tak i.

Nå har vi brukt teltet mye i to sesonger. Det har også vært med på fine vinterturer. Dette innlegget vil selvsagt oppdateres hvis vi oppdager nye plusser eller minuser når vi tar fatt på en ny sesong. Vi gleder oss i alle fall til flere turer med dette teltet.

Loading

Tags:,