La Palma – la Isla Bonita

La Palma kalles også La Isla Bonita og er den grønneste av Kanariøyene. Den er som de andre kanariøyene en vulkansk øy, og siste utbrudd var så sent som i 2021. Fremdeles kommer det røyk sivende ut av krateret fra dette utbruddet. La Palma er øya for de som er glade i å gå tur. Her er mange muligheter for både toppturer og skogturer, og mer variert turutvalg enn på La Gomera. Vi gikk veldig varierte turer her, noen korte skogsturer, andre lange fjellturer. I innlegget «På let etter Kaptein Sabeltann» er det mer informasjon om kystturene vi gikk. Under er en kort beskrivelse av flere andre turer med link til side med gps spor og mer opplysning om turene.

Caldera de Taburiente nasjonalpark:

Kaldera er fordypninger i jordskorpen som dannes i forbindelse med vulkanutbrudd. Disse er vanligvis flere kilometer brede. På La Palma er det største kalderaet en nasjonalpark med mange turmuligheter. Vi gikk to toppturer i nasjonalparken.

Den første turen var til Pico Bejenado som er ett iøyenfallende fjell på sørsiden av nasjonalparken som er 1852 moh. Det krever endel svette og innsats for å komme til topps, da det er en del høydemetre som skal forseres, men er absolutt verdt det. Mye av turen går i skog så man er litt beskyttet fra sola.

Den andre toppen vi gikk til, Roque de los Muchachos, det høyeste fjellet på La Palma. Det er nesten like høyt som Galdhøpiggen og ligger på nordsiden av kalderaen. Det går bilvei så godt som helt til topps, men vi valgte å ikke kjøre helt opp, men å følge en sti langs kanten av kalderaen ett stykke for å komme til høyeste punkt. Vi startet turen på over 2200 moh, så det var ikke så mye stigning, men flott utsikt hele veien.

Den siste turen i nasjonalparken var inne i selve hjertet av nasjonalparken Caldera de Taburiente. Her tok vi taxi fra parkeringa og opp til ett utkikkspunkt, Los Brecitos. Dette muliggjorde en rundtur. Første del av turen er i skogsterreng, men med mange utkikkspunkter underveis. Når man kommer ned i bunnen av kalderaen er det en campingplass for de som har med telt. Det ligger også et informasjonssenter der. Vi tok en ekstra tur opp til en liten foss, som for oss nordmenn ikke var så veldig imponerende. Siste del av stien derimot gikk delvis i elveleiet og var spennende å gå.

Vulkanruten

Ruta los Vulcanes, eller vulkanruten på norsk er en populær tur på nesten to mil. Vi tok drosje inn til El Pilar, ett infosenter inne i skogen. Første del av turen går oppover blant høye furutrær før man kommer til vulkanene som man følger nedover. Det er ett spennende landskap der man ser den nyeste vulkanen godt og man går i vulkanlandskap. Dette er ikke en rundtur, men heldigvis går det busser fra Los Canarios i sør der en ender opp. Hvis du tar bussen fra Los Canarios mot Los Llanos så kjører man også gjennom lavaen som gikk mot havet ved det siste utbruddet i 2021. 2988 forskjellige bygninger ble ødelagt eller begravet i lavamassene den gang. Heldigvis mistet kun ett menneske livet, selv om de ikke er helt sikre på at vedkommede forsvant i lavamassene.

Skogsturer

Dragetrær er spesielle trær som finnes noen steder på La Palma. Vi gikk en tur fra den koselige byen Santa Domingo nord på La Palma for å se på dragetrær. Her traff vi også en hyggelig gammel tysker som bød på hjemmedyrkede appelsiner.

Ikke langt fra hovedstaden Santa Cruz de la Palma gikk vi en rundtur med utgangspunkt i landsbyen San Pedro. Det var ikke en veldig spektakulær tur. Det var noen religiøse symboler underveis og masse frodig skog. En trivelig rusletur.

Tips:

Buss

På La Palma har de mange bussruter og det er ett mer oversiktlig system enn på La Gomera. Det finnes en egen bussapp, søk på TILP (Transportes Insular La Palma) der det er full oversikt over avgangstider. På hjemmesiden til busselskapet TILP er oversikt over de ulike linjene, avgangstider og hvor lang tid bussen bruker til de ulike stoppestedene. Noen av bussene hadde også skjerm der neste busstopp kom opp på skjermen, så det var enkelt å følge med på når man skulle gå av. På noen av linjene går det mange busser per dag, mens for de litt mer avsidesliggende steder går det opp til fem busser per dag.

Leiebil

Leiebil kan være kjekt å ha da det ikke er alle turene som er tilgjengelig med buss. Vi hadde leiebil i en uke og det var veldig greit. Vi leide den minste de hadde, en Fiat 500, men den kom seg greit opp de bratte veiene. Resten av dagene brukte vi enten buss eller taxi når vi trengte transport.

Turbok og kart

Vi kjøpte boka La Palma The finest coastal and mountain walks fra Rother forlag og her var det ikke mindre enn 71 turer beskrevet. Det som også var fint var at man kunne gå inn på en nettside og laste ned gps spor for alle disse turene. Vi fikk selvsagt ikke tid til å gå alle 71 turene, men valgte ut noen som vi hadde lyst til å gå.

Loading